Kyläseura

Maamiesseura on perustettu 1940-luvulla, naisjaosto 1954. Vuonna 1991 maamiesseura ja naisjaosto yhdistettiin Yliluoman maa- ja kotitalousseuraksi. Alkuaikojen ompeluseurat, kurssit, myyjäiset ja illanvietot ovat nykyisin muuttaneet muotoaan nappulahiihdoiksi, värikuula-ammunnoiksi, pyöräilytempauksiksi, Ralli sprint -kisoiksi, hygieniapassikoulutuksiksi ynnä muuksi ajan henkeen sopivaksi. Yhä edelleen Kyläseuran kantavana ajatuksena on, että ”tehrään itte”, sillä parhaiten omaan ympäristöönsä ja olosuhteisiin voi vaikuttaa omalla toiminnalla

Talkoohengestään kylä on edelleen tunnettu. Kökällä Pränniin on aikonaan rakennettu tie, kaivettu vesijohto ja vedetty niin puhelin- kuin sähkölinjatkin.

Myöhempiä talkoohengen osoituksia ovat olleet kyläseuran puitteissa alulle pantu Vallamin alueelle rakennettu hiihto- ja ulkoilualue hiihtokeskuksineen. Nykyisin kohteet toimivat Kauhavan kaupungin ulkoilutoimen alla.

Talkoomeiningillä kyläseura on järjestänyt talvisin useaan otteeseen Ralli sprint -kisoja yhdessä AL-Härmän kanssa. Kisat ovat toteutuneet vuosina 2001, 2003, 2004, 2007 ja 2010. Näistä kolme on ollut SM-sprinttikisoja.

Maatalouskonenäyttely ja huutokauppa ”Prännin paukahros” järjestettiin vuonna 1994.

Perinteisempää kylätoimintaa ovat edustaneet nappulahiihtokisat, kesäiset pyöräilytempaukset naapurikylien välillä, retket, jouluruokailut ja tienvarsien siivoustalkoot keväisin.

Viimeisin talkoohengen voimannäytös vuonna 2014 totetutettu Prännin patikkahanke yhdessä ELY-keskuksen, Aisapari ry:n, Ekoroskin ja Kauhavan kaupungin kanssa. Ulkoilureitin kokonaispituus on n. 20 kilometriä, mistä kylä- tilus- ja metsäautoteiden osuus on n. 9 kilometriä. Vallamin alueen pururata on pituudeltaan 5 kilometriä ja Palaneenkallioiden patikointireittejä on. 6 kilometriä. Hankkeen yhteydessä rakennettu kota tulee jatkossa toimimaan kyläläisten kokoontumistilana, pitäjän asukkaiden, yhdistyksien, turistien, geokätköharrastajien, nuorison ja kaikkien yhteisenä paikkana.

Tunnustuksena aktiivisesta toiminnasta Yliluoma valittiin vuoden etelä-pohjalaiseksi kyläksi 2015. Tunnustuksen  myönsi Etelä-Pohjalaiset kylät ry.  vuosikokouksessaan 28.11.2015.

Yliluoman maa- ja kotitalousseura  johtokunta 2021

Eija Korpi, puheenjohtaja
Kari Kauppinen, sihteeri

Muut johtokunnan jäsenet 2021

Minna Huhtamäki-Kuoppala, Pekka Kankaanpää, Joni Korpi, Kauko Korpi, Erja Kuoppala, Risto Luoma ja Tea Rinnekallio.

Vuosina 2003-2005 kylässä toteutettiin ensimmäisten joukossa mittava tilusjärjestely. Sen avulla mukana olleiden maatilojen viljelysmaiden sijaintia pystyttiin merkittävästi järkevöittämään ja samalla lohkokoko lähes tuplaantui. Samassa yhteydessä tehtiin runsaasti salaojituksia, viljelysteiden kunnostuksia sekä veto-ojien perkauksia ja putkituksia. Hanke vietiin läpi kylälle ominaisella hyvällä yksituumaisuudella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s