Perustietoa kylästä

Sijainti

Yliluoman kylä sijaitsee Kauhavalla, noin 10 km Ylihärmän keskustasta Ylistaron (nykyään Seinäjokea) suuntaan tien nro 723 varrella.

Talot sijaitsevat lähinnä maantien 723 molemmin puolin sekä Vaasantielle johtavan Harjuntien varrella. Kylän ydinkeskus sijaitsee Harjuntien ja tien 723 risteyskohdassa, jossa on hieman tiheämpi talokeskittymä. Muutoin talot asettuvat harvakseen peltomaiseman lomaan. Paikallisesti kylä jaetaan osiin: Heikkola, Pränni, Harju ja Vakoperä. Asukkaita on noin 110, talouksia 43 ja vapaa-ajan asuntoja noin 10

Historiaa

Yliluoma kylä tunnetaan paikkakunnalla myös nimellä ”Pränni”. Pränni lienee väännös ruotsinkielisestä sanasta bränna eli polttaa, mille löytyy kaksikin Yliluoman kylän alkutaipaleeseen sopivaa selitystä.

Kunniakkaampi on nevojen polttaminen kaskeamalla peltomaaksi, mitä Prännissä on harjoitettu pitkälle 1900-luvulle saakka.

Toinen selitys taas viittaa omatoimiseen yksityisyrittäjyyteen eli viinan kotipolttoon. Perimätiedon mukaan ei tämäkään vaihtoehto ole kovin kaukaa haettu. Nyttemmin kotipoltto on loppunut tai ainakin merkittävästi vähentynyt, mutta omatoiminen yrittäjyys elää edelleen väkevänä saaden uusia ajanmukaisia muotoja.

Häjyjen pitkä ja verinen terrorikausi sai kuolettavan suoneniskun tällä kylällä Erkki Yliluoman surmattua Antti Rannanjärven nykyisen Paraatikujan varrella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s